Kategorier
Mobil

Laga mobil istället för att byta den – billigt och klimatsmart

Om din mobil gått sönder gör du klokt i att låta någon laga mobilen. Det blir alltid billigare än att köpa en ny. Dessutom är det betydligt mer klimatsmart.

Varje år köps ca 3 miljoner nya mobiltelefoner i Sverige. Framställningen av varje mobil kräver stora naturresurser och kostar mycket pengar. I en tid när vi vet att vi måste vara varsamma med de resurser som finns behöver vi tänka annorlunda. Återbruk och återanvändning är vägen framåt för att rädda klimatet.

Förutom att det sparar mycket naturresurser att laga mobilen, så minskas även elekronikavfallet. Varje år slängs enorma mängder elektronikavfall. Enligt tidningen Ny Teknik slängdes över 200 miljoner kilo elektronikavfall i Sverige år 2019. Av detta återvanns 58 %. Hur stor andel av detta som var mobiltelefoner är oklart, men omkring 1 miljon mobiltelefoner återvinns varje år.

Elektronikavfallet innebär risker för såväl hälsa som miljö, enligt Vetenskapsradion. I många länder utsätts de som hanterar avfallet och de som bor i närheten av platser där avfallet tas om hand för hälsorisker. Att laga mobilen och fortsätta använda den skulle minska detta avfall. 

Billigare att laga mobilen än att köpa en ny

Det är dessutom billigare att laga mobilen än att köpa en ny. Beroende på vad som är fel så brukar prislappen hamna någonstans mellan några hundralappar och några tusenlappar. Har din mobil bara några år på nacken så kan du alltså spara flera tusen kronor på att skjuta upp köpet av en ny telefon några år.

Istället för att köpa en ny mobil när den gamla börjar ge sig finns numera ett stort utbud av mobilreparatörer. Oavsett vad problemet är kan det allt som oftast åtgärdas. Har skärmen spruckit? Är batteriet dåligt? Har mobilen blivit fuktskadad? Är det mjukvaran som krånglar? Låt en mobilreparatör göra en felsökning och laga din mobil.

Det finns många mobilreparatörer att tillgå, som exempelvis Mobildoktorn i Täby. De har lång erfarenhet av att laga mobiler och annan elektronik. En bra mobilreparatör är kunnig på flera olika märken av mobiler och smartphones, och det brukar gå att få proffsig hjälp oavsett om du har en Android eller en Apple.