Kategorier
Renovering

Ta hand om dina avloppsrör

Avloppsrör är en del av en byggnad som får tåla mycket. Förutom vattnet som spolas ner är det allt möjligt som ska passera genom dem. Men då och då behöver rören en ordentlig genomspolning.

Det finns mycket som du kan göra för att hålla dina avloppsrör i gott skick. Först och främst är det viktigt att du tänker på vad du spolar ner. Toaletten är inte en soptunna, utan där ska endast naturligt innehåll som ska vara i toaletten samt toalettpapper hamna. Och i köket är det viktigt att du använder dig av en sil så att inte matrester åker ner i avloppet. Det är då som det kan bli ett stopp. Men det finns sådant som är mer lömskt än så, och det är vätskor av olika slag. Olja är något som sätter stopp i många avloppsrör varje år. Den kan vara flytande i vasken men på sin väg genom avloppsrören börjar den svalna och tjockna till. Till slut stelnar den och blir som en propp, där inget kan komma förbi.

Rengör rören inifrån

Sättet att få rena avloppsrör heter stamspolning, och går till precis som det låter. Man spolar helt enkelt rent avloppet med ett stort vattentryck, där inget kan hålla sig kvar och blockera. I större byggnader brukar man utföra stamspolning med jämna mellanrum, oavsett om man vet att det behövs eller ej. Man kan även kombinera stamspolningen med en kontroll där man går in med en kamera i rören, för bättre tillsyn av systemet. Läs mer om stamspolning på denna sajt: https://www.stamspolningstockholm.se/